تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال
تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال
در تصفیه فاضلاب، برای انجام عمل تصفیه از روش های مختلفی استفاده می شود. از بین روش های بیولوژیکی, تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال رایج ترین و کاربردی ترین می باشد. از روش لجن فعال در تصفیه انواع فاضلاب و بخصوص تصفیه فاضلاب شهری استفاده می شود. اساس تصفیه به روش لجن فعال هوادهی و ته نشینی و بازگشت لجن می باشد.
روش لجن فعال دارای انواع گوناگونی می باشد و با وجود تفاوت هایی که هر روش با دیگری دارد، اساس کار آن ها به طور کلی یکسان می باشد. انواع روش های لجن فعال عبارتند از: سیستم متعارف، اختلاط کامل، هوادهی تدریجی، تغذیه مرحله ای، هوادهی اصلاحی، هوادهی گسترده، نهراکسیداسیون، تثبیت تماسی، فرآیند کراس و …
اساس تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال
هوادهی فاضلاب
در روش لجن فعال، فاضلاب پس از گذر از مرحله تصفیه فیزیکی وارد حوض هوادهی می شود.
هوادهی فاضلاب به دو صورت عمقی و یا سطحی انجام می شود. در هوادهی عمقی، هوا به وسیله بلوئر و یا کمپرسور تولید و توسط دیفیوزر های هوادهی و لوله های تحت فشار که در فاصله حدود سی سانتی متری از کف حوض تعبیه شده اند، منتشر می شود.
در هوادهی سطحی اساس کار اکسیژن رسانی به فاضلاب، اختلاط و بر هم زدن فاضلاب در نتیجه افزایش سطح تماس فاضلاب با هوا می باشد. در این روش از همزن های مکانیکی (میکسر) در روی سطح مایع استفاده می شود و عمل اختلاط صورت می گیرد.
در حوض هوادهی در اثر اکسیژن رسانی به باکتری ها، انرژی و غذای کافی برای فعالیت آن ها فراهم شده و عمل تصفیه فاضلاب صورت می گیرد. باکتری ها مواد آلی موجود در فاضلاب را در این مرحله جذب و تجزیه می کنند.
در حوض هواهی زمان ماندی برای فاضلاب در نظر گرفته می شود که با توجه به نوع فرآیند لجن فعال میزان آن متفاوت می باشد.
ته نشینی فاضلاب
پس از این مرحله فاضلاب وارد حوض ته نشینی ثانویه می شود. در ته نشینی ثانویه میزان بار سطحی تاثیر بسیاری در راندمان ته نشینی دارد. بار سطحی فاضلاب میزان فاضلابی است که در واحد زمان، از واحد سطح عبور نماید. در این مرحله هر چه بار سطحی کمتر باشد، راندمان ته نشینی مواد معلق بیشتر خواهد بود.
پس از انجام عمل ته نشینی مقداری از لجن تخلیه و از سیستم خارج می گردد. اما بخش دیگری که در این فرآیند اهمیت بسزایی دارد، مرحله بازگشت لجن می باشد.
در حوض هوادهی اگر میزان میکروارگانیسم ها کافی نباشد میزان مواد آلی بیش تر از تعداد باکتری ها شده، و همچنین اگر بیش از میزان لازم باشد باکتری ها به دلیل کمبود مواد آلی (غذا) وارد فاز خودخوری شده و عمل تصفیه فاضلاب با مشکل روبه رو خواهد شد.
در فرآیند لجن فعال همانطور که از نام آن مشخص است مقداری از لجن ته نشینی معمولا به وسیله ایرلیفت پمپ برگشت داده می شود.
مزایای روش فرآیند لجن فعال:
راندمان حدود ۹۵-۸۵% برای حذف BOD و COD
صرفه اقتصادی برای تصفیه فاضلاب هایی با ظرفیت بالا
حساسیت کمتر در مقابل دما و PH در مقایسه دیگر روش ها