فیلتر ممبران صنعتی
فیلتر ممبران یکی از اجزای اصلی در تصفیه آب به روش های مختلف از قبیل اسمز معکوس و اولترافیلتراسیون می باشد که تأثیر بسزایی در حذف آلاینده های فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی دارد.
عملکرد ممبران در تصفیه آب بر پایه حذف مواد آلاینده به کمک غشای نیمه تراوا بوده و از ورود ناخالصی ها به بخش آب تصفیه شده جلوگیری میکند. در ادامه به سوالاتی از قبیل ممبران چیست؟ عملکرد ممبران در تصفیه آب چگونه است؟ عمر فیلتر ممبران به چه فاکتورهایی بستگی دارد و هر آنچه که باید درباره آن بدانید، پاسخ داده خواهد شد.
آنچه در این مطلب میخوانید:
- فیلتر ممبران چیست؟
- اجزای فیلتر ممبران چیست؟
- عملکرد فیلتر ممبران
- انواع فیلتر ممبران چیست؟
- نکات مهم جهت شستشو و نگهداری فیلتر ممبران
- برندهای معتبر فیلتر ممبران
- قیمت فیلتر ممبران صنعتی
فیلتر ممبران چیست؟
فیلتر ممبران در صنایع مختلف برای از بین بردن آلاینده های آب با دقت بسیار بالا به کار می رود. برای فیلتراسیون آب با ممبران از تکنولوژی اسمز معکوس استفاده می شود که در از بین بردن آلاینده های آب با دقت بسیار بالا تأثیرگذار است. در واقع، فیلتر ممبران RO قابلیت حذف حداقل ۹۹% از جامدات محلول را دارا هستند.
ممبران و دقت و عملکرد مطلوب آن برای تصفیه آب، از مهم ترین عواملی است که باعث شده فیلتر ممبران از بهترین روش ها برای فیلتراسیون آب محسوب شود. فیلتر ممبران با توجه به ساختار و نوع طراحی آن دارای انواع مختلفی می باشد. یکی از مهمترین عوامل در تعیین قیمت فیلتر ممبران، نوع و مشخصات آن است.
قیمت ممبران تصفیه آب به دلیل نوسانات قیمت ارز، مشخص شده نیست. برای دریافت قیمت فیلتر ممبران باید از طریق تماس تلفنی با کارشناسان تصفیه آب در ارتباط باشید. کارشناسان می توانند لیست قیمت بروز ممبران تصفیه آب را در اختیار شما قرار دهند.
۰۲۱-۴۴۱۷۹۴۵۵
۰۲۱-۴۴۱۷۹۶۰۴
۰۹۰۲۲۲۳۴۳۴۳
فیلتر ممبران صنعتی با توجه به این که در مصارف دریایی یا صنعتی استفاده شود قادر به فیلتر آب با میزان سختی و املاح متفاوت می باشد به این شکل که هر قدر میزان سختی و املاح در آب بیشتر بوده فشار ناشی از تصفیه آب به فیلتر نیز بیشتر خواهد بود. به طور کلی انواع فیلتر ممبران صنعتی با توجه به نوع کاربرد که ممکن است دریایی و یا صنعتی باشد در میزان فشار کاری و میزان آبدهی متفاوت خواهد بود.
در ادامه به بررسی مهم ترین نکات و پارامترهایی می پردازیم که اطلاع از آنها می تواند برای انتخاب فیلتر ممبران مناسب با سیستم مورد نظر شما کمک کننده باشد.
اجزای فیلتر ممبران چیست؟
فیلتر ممبران در ساختار کلی خود، چند بخش دارد که وجود آنها تضمین کننده درستی عملکرد فیلتر ممبران در تصفیه آب به شمار می رود.
مهم ترین اجزای فیلتر ممبران عبارتند از:
غشای نیمه تراوا
به طور کلی غشا مانعی است که دو فاز را از هم جدا می کند. غشای نیمه تراوا صفحاتی با منافذ بسیار ریز بوده که از عبور ذرات با اندازه بزرگتر از این منافذ به درون خود جلوگیری می کند. این غشا به صورت مارپیچی اطراف میله ای پلاستیکی پیچیده شده و در نهایت در داخل محفظه ای به نام هوزینگ فیلتر کارتریج قرار خواهد گرفت.
مجرای فاضلاب
پس از ورود آب ناخالص با آلاینده های مختلف به درون دستگاه تصفیه آب از قبیل آب شیرین کن صنعتی یا اسمز معکوس یا سایر تجهیزاتی که از فیلتر ممبران استفاده می کنند، آلاینده هایی با اندازه بزرگتر از ۰.۰۰۰۱ میکرون امکان عبور از منافذ غشای نیمه تراوا را نخواهند داشت. ذرات باقیمانده در پشت غشا وارد مجرای فاضلاب میشوند تا از دستگاه خارج گردند.
مجرای آب
ساختار در نظر گرفته شده برای فیلتر ممبران به گونه ای است که تنها آب خالص اجازه عبور از منافذ آن را خواهد داشت. آب بدون آلودگی پس از عبور از غشا وارد مجرای آب شده و از دستگاه خارج می گردد.
عملکرد فیلتر ممبران
ابتدا فیلتر ممبران صنعتی که تشکیل شده از تعدادی لایه غشا می باشد درون هوزینگ یا پرشر وسل قرار گرفته، آب وارد هوزینگ یا وسل شده و اطراف فیلتر را فرا می گیرد و از منافذ عبور کرده و وارد جریان آب تصفیه شده می شود. شایان ذکر است آب غلیظ شده و حاوی آلاینده ها وارد مجرای فاضلاب می شود.
انواع فیلتر ممبران چیست؟
فیلتر ممبران صنعتی را میتوان بر اساس نوع آب مورد نظر و سایز و فرایندهای غشایی دسته بندی کرد:
۱)نوع آب مورد نظر
در صورتی که آب مورد نظر از دریا باشد فیلتر ممبران های SW (SEA WATER) مورد استفاده قرار میگیرند که برای TDS های بالاتر از ۱۰ هزار میلی گرم بر لیتر مناسب هستند.
در صورتی که آب مورد نظر آب لب شور باشد فیلتر ممبران های BW (BRACKISH WATER) مورد استفاده قرار میگیرند که برای TDS های زیر ۱۰ هزار میلی گرم بر لیتر مناسب هستند.
۲)سایز
هر کدام از فیلترهای ممبران صنعتی ذکر شده در بالا دو سایز دارند:
۸ اینچ: BW30-400 و SW30-400
۴ اینچ: BW30-4040 و SW30-4040
۳)فرایندهای غشایی مورد استفاده در صنعت تصفیه آب
فرایند غشایی میکروفیلتراسیون (MF): نیروی محرکه آن فشار یا خلا می باشد و مکانیسم جداسازی اش غربال شدن است. اندازه روزنه ها بر حسب میکرومتر ۰.۱ تا ۱۰ و فشار بهره برداری ۱ تا ۳۰ psi می باشد.
فرایند غشایی اولترافیلتراسیون (UF): نیروی محرکه آن فشار است و مکانیسم جداسازی اش غربال شدن می باشد. اندازه روزنه ها بر حسب میکرومتر ۰.۰۱ تا ۰.۱ و فشار بهره برداری ۳ تا ۸۰ psi می باشد.
فرایند غشایی نانوفیلتراسیون (NF): نیروی محرکه اش فشار و مکانیسم جداسازی آن غربال شدن + انحلال/پخش + رانش است. اندازه روزنه ها بر حسب میکرومتر ۰.۰۱ تا ۰.۰۰۱ و فشار بهره برداری ۷۰ تا ۲۲۰ psi است.
فرایند غشایی اسمز معکوس (RO): نیروی محرکه آن فشار و مکانیسم جداسازی اش انحلال/پخش + رانش است. اندازه روزنه ها بر حسب میکرومتر کوچکتر از ۰.۰۰۱ و فشار بهره برداری آن ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ psi می باشد.
نکات مهم جهت شستشو و نگهداری فیلتر ممبران
شستشوی بموقع و صحیح ممبران های اسمز معکوس (RO) در یک دستگاه تصفیه آب صنعتی از مهمترین فعالیت هایی است که باعث افزایش طول عمر کارکرد و سطح عملکرد دستگاه تصفیه آب می شود. ممبران های اسمز معکوس در طول زمان کارکرد به تدریج توسط رسوبات معدنی، مواد بیولوژیکی، ذرات کلوییدی و مواد غیر آلی غیر محلول دچار گرفتگی میشوند. با جمع شدن لایه های رسوب روی سطح ممبران شاهد کاهش جریان نرمال شده آب تصفیه شده، کاهش میزان نرمال دفع املاح و یا هر دو مورد خواهیم بود. المان های ممبران اسمز معکوس با تحقق هر کدام از شرایط زیر می بایست توسط مواد شیمیایی مناسب شستشو شوند:
- کاهش جریان نرمال شده آب تصفیه شده به میزان ۱۰%
- افزایش مقدار نرمال عبور نمک به میزان ۵% تا ۱۰%
- افزایش میزان افت فشار (تفاضل فشار آب ورودی و فشار پساب) نرمال شده به میزان ۱۰% تا ۱۵%
در صورت به وجود آمدن هر کدام از شرایط فوق و تعلل در شستشوی ممبران ها احتمال عدم بازگشت ممبران ها به عملکرد اولیه خود و کوتاه شدن زمان بین شستشو ها و افزایش سرعت گرفتگی ممبران ها وجود دارد.
نکات در خصوص شستشوی ممبران ها:
- از هر ماده شیمیایی که برای شستشوی ممبران RO استفاده می کنید به نکات ایمنی بیان شده توسط شرکت سازنده آن در زمان حمل، نگهداری، استفاده و حتی دور ریز توجه کرده و آنها را به دقت رعایت کنید.
- پیش از شروع شستشوی ممبران RO اطمینان حاصل کنید که ماده شیمیایی مورد استفاده به صورت کاملاً محلول در آمده باشد.
- توصیه می شود که ممبران RO پس از شستشو با مواد شیمیایی با آب با کیفیت بالا و عاری از کلر و با دمای بالاتر از ۲۰ درجه سانتی گراد شسته شود. برای این منظور می توان از آب تصفیه شده سیستم و یا آب مقطر استفاده نمود. برای انجام این کار، ممبران ها پس از شستشو با مواد شیمیایی ابتدا با دبی و فشار کم با آب تمیز شستشو داده شوند تا در این بخش، عمده مواد شیمیایی از سیستم خارج شود. سپس با جریان و فشار نرمال این فلاشینگ ادامه پیدا کند. لازم به ذکر است حتی با انجام عملیات فلاشینگ باز هم احتمال حضور مواد شیمیایی در بخش آب تصفیه شده دستگاه RO وجود خواهد داشت. لذا پس از شستشوی ممبران ها با مواد شیمیایی، آب تصفیه شده تولیدی دستگاه به مدت زمان حداقل ۳۰ دقیقه می بایست به مجرای تخلیه فاضلاب هدایت شده و سپس دستگاه RO در مدار قرار گیرد.
- در طول سیر کولاسیون مواد شیمیایی در دستگاه اسمز معکوس باید از عدم افزایش دما از حد مجاز مراقبت نمود. حداکثر دمای مجاز بستگی به pH و نوع ممبران دارد.
- برای المنت های با قطر بیش از ۶ اینچ جهت جریان شستشوی ممبران می بایست با جهت جریان در حالت نرمال کارکرد دستگاه یکسان باشد. این قاعده به جهت جلوگیری از تلسکوپی شدن ممبران تعیین شده است. حتی برای ممبران های با قطر کمتر از ۶ اینچ هم رعایت این نکته توصیه شده است.
نکاتی در مورد انتخاب و طراحی تجهیزات سیستم شستشو را در نظر داشته باشید:
- مخزن محلول ماده شیمیایی می بایست از جنس پلی پروپیلن و یا FRP باشد.
- در نظر گرفتن درب و یا کاور متحرک و نیز گیج دما برای این مخزن از الزامات است.
- شستشوی ممبران ها در دمای بالاتر اثربخشی آن ها را افزایش میدهد. توصیه میشود که میزان pH و دمای محلول شستشو مطابق معیارها رعایت شود. از استفاده از محلول شستشو در دمای زیر ۲۰ درجه سانتیگراد اجتناب شود. زیرا در این دما اثربخشی محلول شستشو کاهش میابد. ضمن اینکه برخی مواد شوینده با فرمول های شیمیایی مشخص در دمای پایین ممکن است رسوب کنند.
- در برخی مناطق جغرافیایی ممکن است نیاز به سرمایش محلول شستشو داشته باشیم. بنابراین برای طراحی کامل سیستم شستشوی ممبران ها می بایست هم الزامات گرمایش و هم الزامات سرمایش را در نظر بگیریم.
نکته مهم: خطوط سیستم شستشوی RO می توانند از جنس لوله و یا شیلنگ باشد. اما به هر صورت دبی جریان شستشو می بایست حداکثر ۱۰ فوت بر ثانیه (۳ متر بر ثانیه) باشد.
برندهای معتبر فیلتر ممبران
برندهای معتبر فیلتر ممبران صنعتی شامل برند فیلمتک، هایدروناتیک و ال جی و .. می باشند. جهت اطلاع از برندهای موجود در بازار و همچنین قیمت فیلتر ممبران صنعتی می توانید با کارشناسان شرکت زیست آب پژوهش در بخش فروش تماس حاصل فرمایید.
۰۲۱-۴۴۱۷۹۶۰۴
۰۲۱-۴۴۱۷۹۴۵۵
۰۹۰۲۲۲۳۴۳۴۳
قیمت فیلتر ممبران صنعتی
قیمت فیلتر ممبران صنعتی به فاکتورهایی بستگی دارد از جمله: اصل یا های کپی بودن آن، برند و…
قیمت فیلتر ممبران صنعتی، با توجه به نوسانات ارزی، به صورت آنی و دقیق قابل تعیین نمی باشد. جهت اطلاع از مشخصات فیلتر ممبران صنعتی و قیمت فیلتر ممبران صنعتی با کارشناسان ما در زیست آب پژوهش در ارتباط باشید.